Gastronomi önemli bir konu… İçinden kimya ve lezzetin geçtiği bir önemli bir alan. Bu alanda pek çok kitap yazan var. Bunların bir kısmı aşçılığı temel alarak ilerliyor, bir kısmı ise bilgi ve sağlam içerik ile kitaplarının sayfalarını dolduruyor. Bakın ülkemizin en önemli aşçılarından Eyüp Kemal Sevinç, kurduğu EKS gastronomi eğitim mutfakları ile ciddi bir başarı öyküsüne sahip. Eyüp Şef bu başarısını yazdığı kitaplarla taçlandırıyor. Bu kitaplar içinde tatlılar, kekler, yöresel lezzetler, et yemekleri, dünya mutfağı yemekleri ile araştırmalara dayalı tarifler yer alıyor. Türk mutfağının ünlü şeflerinden Rafet İnce ise kitap yazarken kendisine farklı bir yol seçmiş onun yazdığı bir yemek kitabı değil. Rafet Chef’in kitabının konusu gastronominin psikolojisi. Öte yandan Gastronomi dünyasının iki altın çocuğu var bunlardan biri Necdet KOÇ… O bir akademisyen birçok üniversitede Gastronomi kürsülerinde dersler veriyor. Fakat onun dersleri lezzetli değil tam tersine acı reçetelerle dolu. Necdet Koç kitaplarında gastronominin maliyet muhasebesini yapıyor. Onun kitabı ile karşılaşanların çoğu restoran işletmecisi, kitabı okuduktan sonra yaptıkları hataları anlıyor ve restoran işletmeciliğinin doğrularını öğreniyorlar. Birde Cenk R. Girginol var. Onun hikâyesi Türk kahvesi ve kahve çeşitleri üzerine kurulu. Cenk R. Girginol, gerçek bir kahve araştırmacısı. Bu alanda Türk Bayrağını ülke, ülke dalgalandıran bir isim. Kahve konusunda yazdığı kitaplar pek çok dile çevrilmiş. Özellikle Amerika sokaklarında Türk Kahvesi tanıtım organizasyonu ciddi iz bırakan bir çalışma. Cenk R. Girginol’un yazdığı kitaplarda topraktan fincana kahvenin öyküsü farklı boyutları ile anlatılıyor. Onun bu başarısı Türk Kahvesi adına göz ardı edilemeyecek kadar önemli Hemen herkes gastronomi konusunda pek çok kitap yazıyor. Fakat bu kitapların çoğu içerik yoksunu. Bir kaç fotoğrafı, birkaç tarifi yan yana getiren öte yandan da kafasında aşçı kepi ile fotoğraf çektirdi mi yazar- aşçı oluveriyor. Yazımızın içinde yer verdiğimiz bu dört isime dikkat edin, Gastronomi dünyasının dört farklı uzman yazar-Chefi onlar. Hepsini çalışmlarındna dolayı tebrik ediyoruz.